Medlemmar, som normalt sett syns med golfklubbor i händerna, är nu på banan med släggor i händerna.
– Den sista snön och kylan har skapat lite bekymmer, det är is på vinterdukarna som ligger på greenerna. Och vi får inte bort dem utan att hacka loss isen först, men då ställer medlemmarna upp och hjälper till. När dukarna är loss är det dags att lägga på vårdukarna, säger klubbchefen Maria Pennerborn.
Det ideella engagemanget imponerar, inget projekt verkar vara för stort eller svårt för golfklubben. Nyligen sjösattes ett energiprojekt av modell större, att sätta upp solpaneler på tre olika byggnader. De 192 solpanelerna ska tillsammans producera 70 000 kilowattimmar, vilket är ungefär en tredjedel av golfklubbens förbrukning.
– Jag såg tidigt när jag gick med i klubben att elförbrukningen var väldigt hög, säger Lennart Pettersson, fastighetsansvarig i klubben.
Tillsammans med Maria började han se över energiförbrukningen och landade i att det fanns en stor vinst med att installera solpaneler. Både för klubben och för framtiden.
– Det här kommer att ge oss lägre elkostnader till en början. Och när allt är betalt om cirka fem år blir det en ren vinst. Anläggningen har en livslängd på 30 år så det här är verkligen en satsning för nästa generation, menar Lennart Pettersson.
Projektet kommer att kosta 1 miljon kronor, 400 000 kronor får klubben i bidrag från RF- Sisu Västmanland, resten finansieras via ett fördelaktigt lån från Swedbank.
– Nu väntar vi bara på att installationerna ska börja, och vi hoppas att vi redan till maj/juni har en egen produktion i gång, säger Lennart.
Sina egna ideella timmar vill han inte gärna räkna på, men säger att det har tagit en del i anspråk.
– Men jag är pensionär och har god kunskap med mig från mitt tidigare yrkesliv, så jag ser inte varför jag inte skulle dela med mig av min erfarenhet och tid.
Den 32-åriga banan är ritad av Sune Linde och är av en skogs- och parkkaraktär med en del utmanande hål intill Mossfallets vattendrag.
– Att vara en golfbana för alla golfare är väldigt viktigt för oss. Varje golfare ska känna sig lockad av banans utmaningar, i år kommer våra tees att anpassas så att de passar fler, säger Maria.
Men Surahammars golfklubb har inte bara golf, den har blivit något av en multisportarena då det finns möjlighet till padel, footgolf, tillträde till Bruksleden och två MTB-banor. På snörika vintrar finns det skidspår på golfbanan. Det är samverkan mellan Region Västmanland, Ramnäs cykelklubb och Surahammars orienteringsklubb som gör det möjligt.
– Golfklubben är till för alla, och vi är stolta över alla fina samarbeten som gör det möjligt, säger Maria.
På sommaren kommer det att arrangeras ett ungdomsläger med ledare från USA, ett välkommet inslag för klubben. För Maria är det viktigt att golfklubben ska vara en bra plats för både unga och vuxna, men hon värnar extra för de ungdomar som är säsongsarbetare.
– Vi arbetar för att vi ska vara en arbetsplats som är noggrann med värderingar och jämställdhet, i både smått och stort. Forskning visar att god företagskultur lockar damer och ungdomar och skapar en lönsam verksamhet i längden.
Restaurangen får en ny krögare, det är Susanne Croner som flyttar in i restaurangen. Hon är vd för Hallstaparken i Hallstahammar och drev Borgåsunds hamnkafé under många år. Hon hade även Vinylkafeet i Saluhallen, Västerås under en period men var tvungen att stänga det när pandemin slog till.
– Vi är oerhört glada att Susanne med personal kommer att driva restaurangen, jag vet hur mycket glädje och goda idéer hon sprider. Det kommer att bland annat bli kvällar med musikquiz och en hel del annat skoj inplanerat. Vi längtar till påskhelgen då hon kommer att öppna, och säsongen startar. Vi vet att vår välkomnande anda får gäster och medlemmar att trivas och återkomma år efter år, säger Maria.
Kommentarer