IMG 0514

Bild: Sanna Wahl

Höns i trädgården

Att ha egna höns mitt i stan är en växande trend, om det är en längtan efter att vara självförsörjande på ägg eller om det är att värna om en gammal tradition låter vi vara osagt. Men hönsen är ett välkommet inslag i trädgårdarna.

IMG 0838 redigerad 1

Bild: Lotta Görling

I vissa kommuner får du ha fem till sju höns utan speciellt tillstånd. En del kommuner kräver tillstånd och vissa kommuner vill att du har grannarnas medgivande. Men generellt så är det inga problem med att ha några hönor på sin tomt, bara du kollar upp vilka regler som gäller.

Sanna Wahl bor med sin familj i ett hundraårigt rött trähus beläget strax utanför cityringen i Västerås. I trädgården finns det ett hönshus med rastplats där fem hönor bor sedan drygt ett år tillbaka.

– Jag funderade länge och väl på höns, och började leta efter en gammal lekstuga som jag kunde använda som hönshus. Men hittade ingen bra utan beslutade mig för att vi skulle bygga ett istället, vi målade det rött med en grön dörr, precis som vårt hus. Det finns en lucka till uteplatsen och då och då får hönsen sällskap av vår kanin som gärna hälsar på i hönshuset. Ibland lyckas han lägga beslag på lite foder men hönsen är snabba på att försvara så oftast får han lomma iväg utan mat.

Runt hönsens uteplats finns det ett nedgrävt nät som sträcker sig upp och bildar ett tak. Men trots det fick hönsen ett oväntat besök.

– Det var en duvhök som lyckades komma in i hönsgården, som tur var hörde vår granne att det lät oroväckande mycket från hönsen och sprang dit. Då hade duvhöken tagit en höna och grannen fick formligen bända loss hönan från duvhöken. Hönan klarade sig lyckligtvis med en skråma över ett öga, men hönsen blev rädda och ville inte gå ut från hönshuset.

Ungefär två till fem ägg om dagen får de av hönsen, färre under vinterhalvåret. Storleken varierar beroende på vilken höna som värper. Ibland lägger sig hönsen och ruvar, då brukar Sanna lägga dit köpeägg för att det inte ska vara tomt i redet. När de ruvar så plockar de bort fjädrarna under magen så de ligger med skinnet direkt mot ägget, men eftersom Sanna inte har någon tupp så finns det inte några befruktade ägg.

– Vi köpte befruktade ägg en gång och då blev det tre kycklingar. En av kycklingarna visade sig vara en tupp så han fick flytta ut på landet. Men innan han flyttade så hann han rymma, han tog sig en promenad ut från trädgården och hittade inte hem igen. Polisen fick ett samtal om en vilsen tupp på gatan och tog hand om honom och han fick tillbringa natten i häktet hos polisen istället.

”Det har hänt att den somnat i soffan invirad i en varm handduk”

Sanna Wahl

Hönorna är av rasen Hedemorahöns och friserad Dvärgkochin, och just rasen friserad Dvärgkochin är inte riktigt gjord för att vara ute i dåligt väder.

–När det regnar så rinner inte vattnet av fjädrarna som på Hedemorahönsen, utan vi brukar ta in den och låta den torka inomhus. Det har hänt att den somnat i soffan invirad i en varm handduk, berättar Sanna.

Hönsen kräver tillsyn morgon och kväll med städning, mat och vatten och ju mer tid som spenderas tillsammans med hönsen desto mer personliga blir de.

– De har verkligen olika personligheter, en av våra hönor älskar smycken och spännen så då får man passa sig, annars får man lätt ett nyp när man sticker fram handen eller om det är ett glänsande spänne på skon som lockar.

Begreppet ”hönsmamma” verkar vara är direkt taget från verkligheten, och Sanna kan inte annat än att hålla med.

– När vi hade lagt befruktade ägg i redet så turades hönorna om att dela på ruvandet och när kycklingarna tittade fram så var hönorna genast där med sina beskyddande vingar och hela tiden såg till att de fanns i närheten. Men nu har kycklingarna växt om sina ”mammor” och är nu störst i hönshuset.

Faktaruta

Hönsgödsel fungerar utmärkt att gödsla med, det går bra att blanda i komposten med övrigt trädgårdsavfall och låta den ligga cirka ett år. När doften börjar avta är gödslet redo att läggas ut i trädgården.

Låt matresterna bli hönsmat, hönsen äter nästan allt och i gengäld får du goda ägg i retur. En ung och frisk höna som får rätt foder värper ungefär 25 ägg varje månad under sommarhalvåret. På vintern blir det däremot betydligt färre. Om tuppen gör sitt jobb så är de flesta ägg befruktade men det blir bara kycklingar om hönan ruvar. För att fostret ska utvecklas måste det vara mellan 37 och 39 grader under den ruvande hönan och ruvandet får inte avbrytas på flera veckor. Det krävs alltså en tålmodig höna.

Äggen klarar sig i månader i kylskåp och vill man se hur färskt ägget är kan man testa det genom att lägga det i ett glas vatten. Ett färskt ägg ligger ner på botten, efter cirka två veckor ställer sig ägget upp. Om man har ett ägg i kylskåpet och vill veta om det är kokt eller inte, kan man pröva att snurra ägget, ett kokt ägg snurrar medan ett rått ägg inte gör det.

Hönsens historia

Det har aldrig funnits vilda höns i vår del av världen. De första tamhönsen kom till Sverige för ungefär 2 000 år sedan. Under tidens gång utvecklades sedan våra lantraser och först mot slutet av 1800-talet började stora mängder av utländska och specialförädlade höns, med värprasen Leghorn i spetsen, att ersätta de gamla trotjänarna i allmogens hönshus. Våra gamla lantraser påstods redan tidigt vara utdöda men sanningen var mer att ingen ville veta av dem. Några små rasbestånd återfanns och tillvaratogs på 1980-talet och idag finns Svenska Lanthönsklubben för att bevara och föröka lantraserna. Så väljer du att ha svenska lantrashöns får du inte bara äta goda ägg, du gör också en god gärning samtidigt genom att hjälpa till att bevara utrotningshotade raser.

Källa: Svenska Lanthönsklubben, Granngården