Stefan Pressbild 2 Foto Jeanettte Andersson 1

Bild: Jeanettte Andersson

Stefan Sundström är Årets hållbara artist

Ett engagemang över flera decennier – i allt från havens tillstånd till miljömedvetna turnéer – gör Stefan Sundström till årets hållbara artist.


Stipendiet på 100 000 kronor, instiftat av Grammis-arrangören Ifpi Sverige tillsammans med bolaget Oatly, delas ut till en person i Musiksverige som "konsekvent och tydligt bidrar till ökad klimat- och miljömedvetenhet".

I motiveringen till valet skriver juryn i ett pressmeddelande: "Om Årets hållbara artist haft olika delkategorier hade Stefan Sundström antagligen kammat hem samtliga då hans engagemang innefattar hållbar hemmaodling, havstillståndet och jordens ekosystem, skogs- och jordbruksfrågor, antiflyginitiativ, hållbart turnerande, med mera, med mycket mera."

Stefan Sundström slog igenom i slutet av 1980-talet med bandet Apache och har flera gånger prisats för sin gärning att upprätthålla den svenska vistraditionen.

"Det bästa artister kan göra för att skapa ett hållbart samhälle är att bli aktivister. Gå med i Fridays for future. Strejka. Göra som Greta”, säger han i pressmeddelandet.

Priset delas ut på Grammisgalan på torsdag. Bland tidigare pristagare finns Magnus Carlson, Malena Ernman och Miss Li.

Stefan Pressbild 2 Foto Jeanettte Andersson 1

Bild: Jeanettte Andersson