Två olika ljudvandringar skildrar framtiden i Skanör-Falsterbo, ett av Sveriges mest sårbara områden för översvämningar och extremväder. Genom kommunikationsprojektet Farväl Falsterbo gestaltar forskarna utfallet av olika klimatåtgärder – eller bristen av dem.
I ljudvandringen Farväl Falsterbo möter vi tonåringen Robin som år 2100 ska göra ett skolprojekt om Stormens År, 2072. Hon vet ingenting om stormen eftersom man inte pratar om den i hennes familj: hennes morfar och hans syster bråkar fortfarande om vem som bär skuld till vad. Men genom intervjuer med släktingar och besök i Skanör får vi som lyssnare följa med Robin när hon tar reda på vad som egentligen hände den där natten, och hur det är att vara mitt i en storm, isolerad på en halvö. På vägen lär vi oss om olika sätt att anpassa samhället för att minska klimatförändringarnas skador.
Varför har ni skapat Farväl Falsterbo?
– Klimatförändringarna kräver att vi som samhälle gör många svåra val, och genom berättelsen kan vi ställa saker på sin spets, säger Johannes Stripple, statsvetare som forskar om olika metoder för att berätta om klimatframtider Vad är värt att skydda, och till vilket pris? Hur minskar vi död och lidande i klimatkrisen? Vilka konsekvenser får våra beslut på människor och miljö? Både minskningen av utsläpp och anpassningen till klimatförändringarna går för långsamt, och vi är övertygade om att berättelser som Farväl Falsterbo kan engagera, utbilda och uppmana till diskussion.
Vad är det för framtid lyssnaren möter?
– Det finns oändligt många möjliga framtider, och varje beslut vi tar idag påverkar vilken framtid vi får. I Farväl Falsterbo kan lyssnaren uppleva två möjliga framtidsvärldar. Den ena kännetecknas av samarbetsvillighet, kompromisser och högt värdesättande av natur- och människoliv. I den andra har dagens konfliktlinjer fördjupats, med otillräcklig klimatpolitik som resultat. Båda berättelserna har samma huvudkaraktärer, men dramatiskt olika slut. Farväl Falsterbo är ingen prognos, utan en engagerande berättelse där effekterna av klimatförändringen blir upplevd—lyssnaren får sen ta ställning till huruvida metoderna, lösningarna och hastigheten är önskvärd.
Hur fungerar ljudvandringen?
– Farväl Falsterbo kommer i flera versioner. Den finns på svenska och engelska, och kan antingen upplevas på plats i Skanör eller på en valfri strand. Bäst upplevelse får man nämligen om man tar del av berättelsen vid havet, men det går förstås också att lyssna hemifrån. För att uppleva verket använder du din egen mobil och egna hörlurar. Du hittar verket i appen Climaginaries. Appen är gratis och finns till både Android och iPhone. Se till att telefonen är fulladdad, sätt på dig bekväma skor och ta dig sedan till Skanörs Hamn (eller valfri startplats på en strand) där berättelsen börjar.
När kan man besöka den?
– Farväl Falsterbo lanseras i Skanör 17 juni men går att besöka närsomhelst även efter det. Under lanseringen, som sker mellan 12-19 kommer forskare från Lunds universitet stå vid vandringens början och slut för att svara på de frågor som vandringen väcker. Vi rekommenderar varmt att du tar med dig en vän och går varsitt scenario för att ha någon att jämföra med efteråt
Vad är en ljudvandring?
I en ljudvandring blir din smartphone både berättarröst och karta. Med hjälp av GPS-positionering rör sig berättelsen framåt när du rör dig från punkt A till punkt B. Det enda du behöver göra för att kunna njuta av en ljudvandring är alltså att ladda ner en app i din smartphone, ta dig till Hyllie torg där berättelsen börjar och sätta i dina hörlurar.
Vilka står bakom Framtidsvandringar?
Projektgruppen består av Johannes Stripple och Ludwig Bengtsson Sonesson från Statsvetenskapliga Institutionen vid Lunds Universitet samt Fredrik Pålsson från Umami Produktion. Vi har även fått ovärderlig input från forskarkollegor på Lunds Universitet samt medlemmar i Narrating Climate Futures-nätverket. Projektet är finansierat av FORMAS.
Johannes har under lång tid forskat kring klimatpolitik och de senaste åren speciellt fokuserat på hur vi skapar och använder berättelser om en klimatförändrad framtid, för mer om detta se andra flikar på denna web samt Climaginaries-projektet. Ludwig har de senaste åren jobbat tillsammans med Johannes på olika berättande projekt som använder sig av kunskaps-baserad spekulation, senast i skapandet av museet Carbon Ruins som ser tillbaka på Fossileran med hjälp av historiska objekt och berättelser. Museet kan besökas virtuellt via den här länken, och är man inom skolvärlden finns det ett läromaterial baserat på utställningen som kan ses här. Fredrik har lång erfarenhet av radioproduktion och har varit en pionjär inom ljudvandringar, bland annat genom PAX-vandringen baserat på succébokserien vid samma namn.
Kommentarer