Young woman with glass jar buying bulk foods in zero waste shop Dispensers for cereals and grains in plastic free grocery store 1190362078 2020x1488

Bild: iStock

Utan förpackningar hos Skafferiet

I Saluhallen Slakteriet i Västerås ligger butiken Skafferiet. Det är en förpackningsfri butik som erbjuder ekologiska varor i lösvikt, ett roligt och annorlunda sätt att handla på.

Bild 3

Från början låg Skafferiet inne i centrala Västerås men sedan 2019 är det på plats i Saluhallen Skafferiet.

– Vi ser det som en fantastisk möjlighet att vare en del av denna samling butiker och matställen som erbjuder lokala råvaror och fantastiska gourmetupplevelser med ett stort fokus på hållbarhet, säger ägaren Maria Davies.

Hos Skafferiet finns nästan allt att köpa som du använder från skafferiet från bakprodukter till pasta, ris och gryner. Men även kryddor, olja, vinäger, kaffe, thé och torkade frukter. Butiken drar många nyfikna till sig. Det stora sortimentet imponerar och Maria har fullt upp med att förklara konceptet.

– Det är enkelt, har du med din egen förpackning så väger vi den i kassan innan du börjar fylla den. Sedan dras förpackningens vikt av när du betalar. Det är bra ur många aspekt att handla från en förpackningsfri butik, dels för att det inte blir tomma förpackningar att ta hand om, dels för att du enbart handlar den mängd du behöver.

Om du inte har en egen förpackning finns det papperspåsar att fylla. Eller så kan du köpa glasburkar och flaskor som går att återanvändas.

– Jag har även tunna tygpåsar som fungerar att använda för de flesta varor i butiken, förutom mjöl och det är enkla att ha med sig i väskan till nästa gång, säger Maria.

Maria försöker hitta närproducerade varor och köper in stora förpackningar som hon fyller på med i butiken. En vägg är fylld med olika sorters linser, fröer, mjöl, gryn, bönor med mera i olika behållare. På en annan vägg finns det rengöringsmedel såsom tvättmedel, tvål, diskmedel, deodorant och kaffefilter i tyg. Alla varor hålls åtskilda och har tydlig märkning varifrån det kommer samt om det är biodynamisk odlad eller ekologiskt producerat.

– Jag har varor från kravmärkta producenter men jag jag får inte sälja varorna i lösvikt från behållaren om jag ska vara en KRAV -certifierad butik. Enligt organisationen Krav så måste varje produkt märkas separat. Det skulle innebära att varje gryn eller korn skulle ha en egen märkning och det går inte. Men jag har en bra dialog med Krav och det förstår problemet och vi arbetar för att hitta en lösning. Det blir nog lättare ju fler butiker som övergår till att vara förpackningsfria, tror Maria.

För Maria tvivlar inte på att det är det som är framtiden, att konsumera hållbart.

– Jag märker ett helt annat engagemang och medvetenhet från de kunder som är runt 20-plus, för dem är det självklart att välja förpackningsfritt, närproducerat och ekologiskt. Det märks inte minst på spridningen via sociala medier, de som aktivt delar och gillar sidorna är majoriteten unga vuxna.

Inför jul så har Maria skyltat med lite hållbara julklappstips butiken, bland annat två olika ”baka-enkelt-själv” satser.

– Jag har gjort iordning glasburkar, fyllda med de ingredienser som behövs för att baka en sats ekologisk fröknäcke eller en sats havre-och chokladkakor. Helt komplett med tillhörande recept. Årets bästa julklappstips, som går att använda oändligt med gånger, bara att komma in i butiken så fyller vi på med nya ekologiska ingredienser, säger Maria.

Bild 2

Årets julklappstips- en sats ekologisk fröknäcke i en glasburk.

Kommentarer