Elmoped1

Bild: Peter Krüger

Fossilfritt från dörr till dörr

Att ta sig från plats a till plats b med egen chaufför låter som en värld i lyx, men i Västerås finns nu en helt nystartad delningstjänst, där kvinnor kör andra kvinnor med eldrivna fordon.

Det ger fler kvinnor möjlighet att kunna röra sig fritt och dessutom helt fossilfritt, berättar Maria Folkesson som tillsammans med Erik Jonuks och Anders Sageborn, grundare av företaget Cityzapnow, lanserade tjänsten Cityzap Her.

Idén föddes efter att Maria Folkessons dotter hade känt sig otrygg på väg hem på bussen i Västerås.

– Hon upplevde ett obehag i att vara ensam på bussen, det var inte mycket mer med det, men det kändes tråkigt att hon skulle känna så. Det triggade igång tankeverksamheten och ett halvår senare var vi igång, säger Maria.

Cityzap Her bygger på medlemskap, idag finns det tre olika medlemsnivåer beroende på hur många resor man gör. Obegränsat antal resor kostar 349 kronor i månaden och lägsta nivån på medlemskap är fyra enkla resor för 99 kronor. Resorna går idag att göra varje vardag mellan klockan 13 till klockan 20, men tanken är att det ska utökas till fler timmar.

– Bäst är att hålla koll på tiderna via hemsidan eller sociala medier. Tjänsten riktar sig kvinnor i alla åldrar samt barn upp till 16 år, och vi märker att efter den dryga månaden vi har varit igång att många föräldrar behöver hjälp att skjutsa barn och unga mellan skola, hemmet och aktiviteter. Men vi skjutsar även till olika affärsmöten.

Alla kvinnlig chaufförer har körkort och trafikvana, själva transporterna sker på cykelbanorna runt om i Västerås.

– Vi täcker inte riktigt hela Västerås ännu, men alla inre stadsdelar finns med och vi arbetar hela tiden på att täcka in fler och fler stadsdelar, säger Maria.

Förutom att täcka in fler stadsdelar så finns det planer för att öppna upp i ytterligare städer, både i Sverige men även utanför. Och att hitta nya målgrupper.

– Vi har ett stort tryck på eftermiddagarna när skolorna sluter och lugnare mitt på dagen. Där tänker jag att målgruppen äldre kvinnor kan vara nästa målgrupp. Att bli hämtad vid porten och skjutsad hela vägen fram till affären eller aktiviteten borde locka. Det finns plats för några kassar, dock inte någon plats för att ta med rullatorer eller rullstol, ännu. Det som krävs är att du har tillgång till appen, då det är där du bokar att du vill bli hämtad.

”Vi vill skapa en större rörelse, där tillgänglighet, trygghet och hållbarhet är ledorden”

Maria Folkesson

Elfordonen har skydd mot regn och vind och som passagerare märker du inte nämnvärt av kylan, för chauffören däremot krävs det lite varma kläder och kortare arbetspass.

– Man jobbar max sex timmar åt gången, då fungerar det. Fordonen är svensktillverkade och klarar av det svenska klimatet utan problem, säger Erik.

Den sociala hållbarheten och jämställdhetsperspektivet är grundtankarna i tjänsten, men de bidrar även till en hållbar konsumtion och produktion.

– Vi vill skapa en större rörelse, där tillgänglighet, trygghet och hållbarhet är ledorden. Cityzap Her tycker jag ger en tydlig signal och visar att att tjejer och deras mammor som känner sig otrygga måste tas på allvar, säger Maria.

Elmoped7

Bild: Peter Krüger

Elmoped8

Bild: Peter Krüger

Här är de globala mål Cityzap Her verkar för:

11 Hållbara städer och samhällen

11.2 Tillgängliggör hållbara transportsystem för alla. Senast 2030 tillhandahålla tillgång till säkra, ekonomiskt överkomliga, tillgängliga och hållbara transportsystem för alla. Förbättra trafiksäkerheten, särskilt genom att bygga ut kollektivtrafiken, med särskild uppmärksamhet på behoven hos människor i utsatta situationer, kvinnor, barn, personer med funktionsnedsättning samt äldre personer.

12 Hållbar konsumtion och produktion

12.2 Hållbar förvaltning och användning av naturresurser.

Senast 2030 uppnå en hållbar förvaltning och ett effektivt nyttjande av naturresurser.

13 Bekämpa klimatförändringarna

Undvik bilen. Cykla, gå eller använd kollektivtrafiken. Minska antalet bilresor genom att endast använda bilen då ni är en större grupp.

Fakta: Cityzap Her

Cityzap Her

Du tecknar ett medlemskap baserat på antal resor du önskar göra, laddar ner appen och bokar dina resor i appen. För barn under 16 år tecknas ett särskilt familjemedlemskap. Det går att resa två personer samtidigt, men båda personerna behöver då vara medlemmar. Inga betalningar sker direkt med chauffören, utan all hantering av medlemskap, bokning och betalning sker via appen.