Fazer Foodtech OP20 Application Protein Drink

Hjärnvänlig mat på bordet

Hjärnvänlig mat är en term som har blivit alltmer populär på senare tid. Men vad betyder det, och hur kan vi inkludera det i vår kost?

230404 0627 Marika Laaksonen Photo Pasi Salminen com Close Up

Marika Laaksonen, doktor i näringslära vid Fazer Lab, Fazer Lifestyle Foods.

Fazer Brainhow, ett koncept inom Fazer Foodtech har genomfört omfattande forskning på kost och dess inverkan på hjärnfunktionen. Resultaten visar bland annat att havregryn som innehåller järn bidrar till normal kognitiv funktion.

– Vår diet har en betydande påverkan på våra kognitiva funktioner och hjärnhälsa. Hjärnvänlig mat är rik på fullkornsprodukter som innehåller magnesium vilket bidrar till att minska trötthet och utmattning, frukt och bär innehåller vitamin C som bidrar till nervsystemets normala funktion, betonar Marika Laaksonen, doktor i näringslära vid Fazer Lab, Fazer Lifestyle Foods.

Men det är inte bara bra för hjärnan, det är också bra för vår övergripande hälsa. Hjärnvänlig mat är bra för ett övergripande näringsvärde; måttliga i socker, salt och mättat fett.

- Vi forskar för att få en grundlig förståelse för hur kost, sömn och motion påverkar kognitionen och hjärnan – och för ett bättre välmående. Vad som är bra för sinnet är också bra för kroppen. Att välja rätt ingredienser för en balanserad kost har stor betydelse.

Studier har visat att hjärnvänlig kost stöder vitalitet och välmående hos personer i arbetslivet. Till exempel kan produkter som innehåller fullkornshavre vara utmärkt hjärnmat. Havre innehåller bland annat järn, zink och magnesium, som en del av en mångsidig kost och hälsosamma levnadsvanor främjar hjärnhälsan.

– Med tanke på det snabba tempo och den stressiga livsstil som vi lever idag är vårt välbefinnande alltmer beroende av våra kognitiva förmågor, säger Marika Laaksonen.

Fazers Brainhow spelade också en viktig roll för de finska roddarna som rodde över Atlanten som en del av Talisker Whisky Atlantic Challenge, en 5000 km lång roddtävling.

– Under tävlingen använde roddarna en specialdesignad kost från oss för att maximera deras fysiska prestationer och humöret. Rätterna inkluderade mycket havregryn som innehåller proteiner som bidrar till att bibehålla muskelmassan och kolhydrater som bidrar till att bibehålla normal hjärnfunktion. Deras måltidsplan innehöll till exempel havregrynsgröt, smoothiepulver och snackbars. Enligt roddarna själva så var kosten ”en av de bästa” och verkar ha spelat en viktig roll i den framgångsrika prestationen, säger Marika Laaksonen.

Roddarna vann i deras kategori, och de tog dem 41 dagar och 10 timmar och 57 minuter att ro de 4800 kilometer från Kanarieöarna till Antigua. Förutom vinsten så lyckades de även nå insamlingsmålet på 100,000 euro, som donerades för att rädda Östersjön, ett av världens mest känsliga hav särskilt drabbat av övergödning.

– För oss på Fazer Foodtech så är det viktigt att vi även tittar på hur planeten mår, det är inte bara framtida generationers välmående som är i fokus, säger Marika Laaksonen.