Men vad är det egentligen i våra solkrämer, skadar de vattnet? Hur kommer jag till en varm sandstrand på hållbaraste sättet? Och vad hittar jag för medel i trädgårdsskjulet?

Att vara hållbar är ett heltidsjobb, och ganska otacksamt sådant. Minsta misstag bidrar till att både skam och klimatångest flyttar in på respektive axel. På obestämd tid. Det visar sig inte minst för kvinnor, som ändå är de som lever mest hållbart. Och som ändå blir mest drabbade vid klimatförändringar. En ekvation som inte rimmar speciellt bra.

Trots dystra siffror så vägrar jag vara en dysterkvist. Jag tror att lösningar och nya tekniker kommer att hjälpa oss att göra rätt. Och se vinsterna med omställning, i stället för att se förluster. Att gå samman, att prata om svårigheter men även att inspirera. Att se det lilla i det stora, att fortsätta sopsortera, cykla mer och undvika matsvinn. Och mota bort skammen om jag gör fel. För det kommer jag att göra, om och om igen.

Det är svårnavigerat i hållbarhetsmekkat. För det handlar om så mycket. Det är både ekonomiskt, ekologiskt och socialt.

Min inspiration är alla vardagshjältar jag ser runt om mig, vardagshjältar som ser till att flyktingar får en fin start, styr upp med utklädningskläder till barnen som får fly verkligheten en stund. Till alla de hjältar som ideellt bidrar med otaliga timmar i föreningslivet, med att knyta fotbollskor och hålla koll på bollar. Till de hjältar som ser till att livet fylls med mening för de som tappat fokus. Det sporrar och ger kraft och energi att lyfta blicken, och inte falla ner i dysterkvisthålet.

För där gör jag ingen nytta.

Med hopp om en härlig hållbar sommar,

Lotta Görling

Lite hjälp på vägen:

  • Beräkna din semester med hjälp av det digitala verktyget klimatsmartsemester.se som forskare på Chalmers har lanserat. Och se vilka härliga platser det går att nå klimatsmart.
  • Titta på innehållsförpackningen på dina solkrämer, en Svanenmärkt solkräm uppfyller stränga krav på både hälso- och miljöskadliga egenskaper hos kemiska ämnen.
  • Sedan oktober 2021 så har ämnen som finns i ogräsmedel och insektsmedel förbjudits. Till en början kan dessa växtskyddsmedel fortfarande finnas att köpa, så fråga i butiken om vilka medel som är tillåtna. Och lämna till återbruket om du har dem hemma redan.