24092022 namnlost 411 2
25 september 2023, Karlsgatan 2, Västerås

ÖPPET ARRANGEMANG - Invigning av Omställningsveckan vecka 39 - Välkommen med din anmälan

Invigningen av Omställningsveckan vecka 39! 🌱🎉

Vetenskapen är tydlig och viktiga avtal, styrdokument och handlingsplaner finns på plats – så vad saknas för att omställningsarbetet ska ta fart på allvar?

Välkommen att vara med oss när vi öppnar dörrarna till Omställningsveckan 2023, en vecka fylld med kreativitet, evenemang, workshops och samtal om hur vi kan få till en förflyttning från insikt till agens.


PROGRAM MÅNDAG 25 SEPTEMBER

🎈Kl. 11.00-11.15

Välkommen!

Åsa Halldorf, Länsstyrelsen i Västmanlands län, Maria Linder, Region Västmanland och Carin Lidman, Förbundet Agenda 2030 inviger Omställningsveckan vecka 39

🎈Kl. 11.15-12.00

CARBON RUINS

Mats Söderlund tar oss med på en guidad Carbon Ruins visning med en Västmanländsk touch

🎈Kl. 13.00-15.30

WORKSHOP

Året är 2053 och utställningen Carbon Ruins har precis invigts, en utställning som firar att den globala nollvisionen av koldioxidutsläpp nåddes tre år tidigare, 2050. Carbon Ruins får oss att fantisera, fundera och drömma. Genom att besöka framtiden kan vi se med nya ögon på våra liv och vår omvärld. Utställningen, skapad av Lunds Universitets tankesmedja LU Futura tillsammans med Narrating Climate Futures och Climaginaries är en del av Region Västmanlands projekt ”Omställningsberättelser” – med stöd av Kulturrådet.

Mats Söderlund inleder med att förklara konceptet och forskningen bakom metoden. Vi gör en digital presentation av utställningen Carbon Ruins från 2053. Utifrån deltagarnas egna objekt från en svunnen fossilera, ex. konstgräs eller plastpåsar, skapas berättelser om hur föremålen gick från en självklar plats i vardagen, till att bli obsoleta. Vi berättar historien om hur den egna organisationen blev hållbar. Genom att ta rollen som medförfattare av framtiden väcks aktivt hopp.

Omställningsveckan vecka 39