Skogen 1200x75 1 fossilfri plast

En klimatsmart förpackning från skogen

Om du handlar en snackspåse idag så kan själva påsen vara av en ny sorts plast som är tillverkad av tallolja.

Sommaren 2020 var Orkla först i världen att lansera snackspåsar i plast tillverkade av fossilfri tallolja. Talloljan är en restprodukt från skogsindustrin, som annars hade gått till spillo.

– Tillsammans med vår förpackningsleverantör har vi hittat ett sätt att göra snackspåsar med precis samma skyddsegenskaper och matsäkerhet som de gamla snackspåsarna av vanlig plast. Jämfört med de gamla snackspåsarna har dessa ett halverat klimatavtryck, säger Sara Malmström, hållbarhets och kvalitetschef hos Orkla Confectionery & Snacks Sverige.

Sedan lanseringen förra sommaren har de talloljebaserade förpackningarna införts på flera produkter, med ambitionen att så småningom kunna införas på hela sortimentet.

– Vi gör detta genom en massbalanslösning, som innebär att vår förpackningsleverantör byter ut fossil olja mot tallolja i motsvarande mängd som används i våra påsar. Detta har också tredjepartscertifierats av ISCC.

Förpackningen är en viktig del av alla produkter. Den är till för att skydda produkten och innehållet och hålla den god och krispig. Men även viktigt att minimera förpackningens påverkan på miljö och klimat.

– Vi vill kunna erbjuda konsumenterna en god produkt gjord på sjysta råvaror, i en klimatsmart förpackning. Just nu arbetar vi också med flera projekt för att kunna öka återvinningsgraden av våra förpackningar.

Plasten i de nya snackspåsar har ett halverat klimatavtryck jämfört med fossil plast. Dessutom är råvaran tallolja en restprodukt, vilket innebär att den inte konkurrerar med exempelvis annan livsmedelsproduktion som andra fossilfria förpackningsmaterial kan göra.

– Förutom att de nya förpackningarna gör våra produkter mer klimatsmarta hoppas vi kunna inspirera fler att överväga alternativa råvaror som bas för fossilfri plast. Det är en innovation som vi gärna ser lever vidare och utvecklas, säger Sara Malmström.

Sara Malmstrom

-Jämfört med de gamla snackspåsarna har dessa ett halverat klimatavtryck, säger Sara Malmström.