Löpsedlar fylls med olika semmeltest, och i tidningar och på sociala medier kan man läsa om de olika semmelvinnarna.

Men är det inte dags att skrota dessa semmeltester?

Ett Instagraminlägg från ett lokalt hantverksbageri skrev så här: "Tidningens ”kul grej” är för bagerierna blodigt allvar. Ofta publiceras testet på själva fettisdagen. Ett toppbetyg betyder rush och att semlorna tar slut i förtid, med arga kunder som följd. Ett dåligt att man kanske står med 500 osäljbara semmelbullar när dagen är slut. Semlorna kan fylla på den tomma bagerikassan efter en skral januarimånad. Eller inte.

Men jag har aldrig sett ett semmeltest som jämför innehåll i semlor. Som berättar varför vissa semlor innehåller 30 ingredienser, andra bara 10. Eller att en del bagerier rullar bullarna för hand medan andra köper bakeoff. Som avslöjar att några kör med industritillverkad fyllning medan hantverksbagare gör sin egen.

Eftersom vi gör så mycket för hand går minst hälften av våra intäkter till löner och våra bakverk kostar mer än industriprodukter.

Det senaste året har varit kämpigt. Våra råvaror har stigit dramatiskt. Elpriserna är chockerande. Och ni kunder sparar in på vad ni köper. Allt påverkar vår ekonomi direkt. Och en ”kul grej” i tidningen blir direkt avgörande för ett litet bageris ekonomi. Så vill du värna oss små hantverksbagare får du själv prova dig fram till vilken semla du gillar bäst."

Vi äter 6 miljoner semlor bara på fettisdagen. Och förra året åt vi cirka 40 miljoner semlor. En vanlig semla genererar 0,3 kilo CO2 enligt Klimato. Förutom klimatavtrycket så svinnas det enorma mängder semlor i butikerna. Semlor säljs ofta i flerpack, trots att vi har mängder av ensamhushåll och är märkta med sista förbrukningsdag istället för bäst-före-datum. Det betyder att de slängs efter tre dagar i butik. TRE DAGAR!

Semlan innehåller, förutom bröd och grädde, mandelmassa. 80 procent av mandlarna kommer från Kalifornien. Förutom att det är rysligt långt bort, så är det fruktansvärt torrt i Kalifornien. Det krävs 4 liter vatten för att odla en enda mandel. 
Räknar vi på det så hamnar vår semmelkonsumtion på en slutnota på 4 miljarder liter vatten.

Så låt oss göra semlan lite mer helig. För semmelälskaren och för det lokala hantverkbageriets skull. Inte minst för klimatets skull.

#räddasemlan