Farsbiffar

Nu presenteras världens första metanreducerade nötkött

I ett unikt pilotprojekt mellan bioteknikföretaget Volta Greentech, dagligvarukedjan Coop och livsmedelsbolaget Protos säljs nu världens första metanreducerade nötkött i utvalda Coop-butiker.

Svenska Volta Greentech har tagit fram Volta Seafeed, ett fodertillskott för nötkreatur baserat på den röda algarten Asparagopsis som minskar dessa utsläpp. Externa studier där kor matats med ett metanreducerande foder har tidigare visat som mest en reduktion på upp till 80 procent under utfodringen, vilket vi tidigare har skrivit om.

– Det här samarbetet visar att det är möjligt att kraftigt reducera metanutsläppen på svenska gårdar, och att det är praktiskt genomförbart. Som konsument kommer man framöver kunna aktivt välja produkter i köttdisken som är betydligt bättre för planeten. Under kommande år blir vårt mål att försöka ta ut detta till så många svenska gårdar som möjligt, så snabbt som möjligt, säger Fredrik Åkerman, vd på Volta Greentech.

Under 2022 startade Volta Greentech tillsammans, med livsmedelsbolaget Protos och Coop ett pilotprojekt på Gotland, med målet att tillsammans ta metanreducerat kött till köttdiskarna för första gången någonsin. Inom ramen för projektet har tio tjurar på Ejmunds gård på Gotland fått Volta Seafeed som en del av sitt dagliga foder under cirka tre sammanhängande månader före slakt. I studien testades olika sätt att utfodra djuren, och som mest nåddes över 90 procent metanreduktion, med ett snitt för perioden på cirka 80 procent. Dessutom upptäcktes under studien nya metoder för att smidigt integrera fodret i gårdens dagliga arbete, vilket kommer underlätta för fler gårdar att i framtiden implementera samma lösning.

– Det här är ett projekt som verkligen ligger i framkant inom området foodtech och omställningen till en mer hållbar livsmedelskedja. Vi ser fram emot att vara först ut i världen med att erbjuda våra kunder och medlemmar en unik produkt i våra butiker och att fortsätta stötta svensk livsmedelsproduktion, säger Charlotta Szczepanowski, chef för hållbarhet och kvalitet, Coop Sverige.

Inom ramen för det kommersiella pilotprojektet och samarbetet mellan Volta Greentech, Protos och Coop presenteras nu världens första metanreducerade nötkött under varumärket LOME (”Low on Methane”).

– Resultaten från studien har överträffat våra förväntningar och banar väg för framtida svensk köttproduktion. , med rätt produktionsmetod visar vi att kött är ett högkvalitativt livsmedel även ur klimatsynpunkt, säger Thomas Östlund, vd på Protos.

Reducerar metanutsläppen från kor med alger

Bioteknikföretaget Volta Greentech har som mål att reducera metanutsläppen från kor med hjälp av Volta Seafeed; ett fodertillskott baserat på den röda algarten Asparagopsis. Produkten är ett 100 procent naturligt fodertillskott avsett för nötkreatur, som består av den röda makroalgen Asparagopsis som odlats på land i Voltas pilotanläggning i Lysekil. Coop och Volta Greentech började redan samarbeta 2020 när foodtechbolaget antogs till foodtech-acceleratorn Bloomer som Coop var en av initiativtagarna till.

– Detta är en lösning vi vet fungerar då algen visat sig vara extremt effektiv när det gäller att reducera metanutsläpp från kor. Efter många år av forskning har produkten påvisats säker för både djur och människor ur ett hälsoperspektiv, och är möjlig att producera storskaligt på land vilket vi testat i vår pilotfabrik i Lysekil. Vi planerar att 2023-24 kraftigt öka produktionen för att kunna mata ännu fler kor, säger Fredrik Åkerman, medgrundare på Volta Greentech.

Charlotta szczepanowski coop thomas ostlund protos fredrik akerman volta

Charlotta Szczepanowski, Coop Sverige tillsammans med Thomas Östlund, vd på Protos och Fredrik Åkerman, medgrundare på Volta Greentech.

Missa inga nyheter, anmäl dig till nyhetsbrevet