Finding nemo and dory as real fish percula clownfish pacific blue tang picjumbo com

Odla fisk och grönt i ett kretslopp

Är du nyfiken på hur du kan skapa din egen hemakvaponi, och samtidigt undvika att göra egna misstag? Då har det nu kommit en handbok just för dig.

Eric Söderberg och Gunnar Öberg är författare till handboken ”Hemakvaponi- Odla fisk och grönt hemma” en bok som bjuder på både goda råd och vanliga misstag.

– Under tre år har vi studerat akvaponi, och även byggt egna anläggningar. Vi har tittat på otaliga Youtubeklipp, läst allt som går, varit på studiebesök och insåg tidigt att vi saknade en bra och tydlig handbok. En tydlig instruktionsbok som tar upp de svenska förhållanden och som man tryggt kan hålla i handen, säger Eric.

I en värld som utsätts för allt fler utmaningar i form av klimatförändringar, vattenbrist, pandemier, krig och krav på minskad fossil energi kan akvaponi vara ett första steg mot omställningen till egen livsmedelsförsörjning med låg energi- och vattenförbrukning som ökar försörjningstryggheten och minskar belastningen på infrastrukturerna.

– En akvaponi tillför så mycket, du kan till exempel komplettera ditt växthus med en fiskodling, eller bara skapa ett kretsloppssystem hemma med en design som passar in i hemmet. En kryddodling med fiskar i stället för ett akvarium, möjligheterna är enorma, berättar Eric.

Redan när Eric var ung lockades han till att ha en egen fiskodling, då i form av en fiskdamm som innehöll abborre, mört och en gädda. I dag har garaget blivit platsen för den egna designen akvaponi, med IBC-tank, växtlådor, pump och jätteakvarium.

– När släpet med akvariet med härdat glas och stålkonstruktioner kom så undrade min fru om jag verkligen hade tänkt hur det skulle kunna rymmas i garaget, och det med all rätt. Det är ett rejält akvarium som rymmer 2,5 kubikmeter, säger Eric.

Men det gick bra, även om det tog sin lilla tid att få ihop alla delar. De mesta av materialet är köpt begagnat, och det kan ta både tid och tålamod att hitta det som behövs.

– Jag sökte både nära och lite längre bort, men hittade de mesta inom en radie av 50 kilometer från hemmet.

02062022 namnlost 28

Eric Söderberg, en av författarna till boken ”Hemakvaponi- Odla fisk och grönt hemma.”

”Titta, de riktigt dansar fram när de frysta mygglarverna singlar ner”

Eric Söderberg

Tusentals ton fiskar odlas årligen runt om i världen i akvaponier, både för eget hemmabruk och för försäljning. I handboken har Eric och Gunnar utgått från ett hemmabruk med en akvaponi i storleksordningen 1000 till 3000 liter.

Hur fungerar då akvaponi?

– Vatten cirkulerar från en fisktank till växtodlingen och tillbaka igen. Vattnet, som fått näring från fiskarnas avföring, pumpas eller strömmar via ett eller flera filter för att renas och omvandlas biologiskt. Det gör att växterna lättare kan tillgodogöra sig näringen som finns i vattnet. Och när vattnet passerat växtodlingen leds det tillbaka till fisktanken, berättar Eric.

Det gör att kretsloppet liknar ett naturligt kretslopp, med avdunstning från sjöar och hav som blir till nederbörd över land där filtrering sker genom marken och växtlighet för att sedan strömma tillbaka till sjöar eller vattendrag igen.

De vanligaste fisksorteran är Tilapia, som liknar abborre, och Clarias, en afrikansk matfisk som odlas i akvaponier samt regnbåge, men i Erics fisktank har han egenfångad abborre från Mälaren.

– Jag och min son fångade dessa förra sommaren vid strandkanten, och de verkar trivas. De växer inte lika snabbt som Tilapia och Clarias, men det spelar ingen roll för min del.

Abborrarna får torrfoder, men blir extra glada när Eric närmas sig akvariet med mygglarver, färsk fisk eller kompostmaskar.

– Titta, de riktigt dansar fram när de frysta mygglarverna singlar ner. Undrar just om det inte skulle kunna gå att få till något utbyte med ett myggrikt område och mina fiskodlingar, undrar Eric?

Kanske det blir starten för nästa projekt?

02062022 namnlost 17

Fakta om projektet

Projektet Hemakvaponi genomförs av Västmanland Upplands Energiförening med stöd från Leader Mälardalen och kommunerna i området. Jordbruksverket och EU finansierar ledarerprojekt. För mer information kontakta Eric Söderberg eric@nestor.se

Vill du läsa fler intressanta reportage? Anmäl dig till vårt nyhetsbrevet.