IMG 9737 1

Passion, innovation och en hyllning till födelselandet

– Min passion är att ta forskningsresultat från universiteten och anpassa dem till industriprodukter med miljömässigt hållbara produktionsmetoder, säger Arwa Mustafa, forskare och entreprenör.

Arwa Mustafa kommer ursprungligen från Sudan där Baobab-träd växer och frukten används flitigt. När hon flyttade till Sverige för att studera livsmedelskunskap i början av 2000-talet bjöd hon vännerna på hemmagjorda baobabdrinkar som blev uppskattade.

Där och då insåg Arwa Mustafa att det fanns en kommersiell efterfrågan av baobab. 20 år senare driver hon det innovativa företaget ARWA Foodtech AB. Under resan har hon träffat människor som trott på hennes affärsidé, bland annat Olof Böök på Aventure AB, som stöttat och gett Arwa kunskap inom företagande som komplettering till sitt akademiska kunnande. Det Lundabaserade bolaget Aventure AB , är grundat av Rickard Öste, mannen bakom skånska havremjölken Oatly.

Nu håller hon på att göra sina innovativa och näringsrika drycker och såser redo för marknaden

Tillsammans med Aventure AB har de tagit fram en tillverkningsprocess som gör att de kan tillverka en dryck som innehåller så mycket som 15 procent av frukten vilket är mer än väntat.

– Drycken som vi har tagit fram finns i tre smaker, med enbart naturliga ingredienser och utan tillsatt socker. Den har en syrlig, frisk smak som inte är söt, vilket inte är så vanligt när det gäller drinkar, säger Arwa Mustafa.

Men först ut på marknaden är de veganska såserna med enbart naturliga ingredienser.

– Med låg fetthalt och ingen tillsatt stärkelse är såserna verkligen en ”clean label”, skapad av endast tre ingredienser och mycket smarrig, lovar Arwa Mustafa.

”Min passion är att ta forskningsresultat från universiteten och anpassa dem till industriprodukter. Jag håller på med hälsosamma produkter som tas fram med miljömässigt hållbara produktionsmetoder”

Arwa Mustafa

Produkterna är rika på kostfiber, antioxidanter och mineraler

Frukten är rik på antioxidanter, mineraler och vitaminer samt lösliga fibrer som är nyttiga för mikrofloran i mag-tarmsystemet. Med hjälp av grön teknik har Arwa-teamet också utvecklat en extraktionsprocess och patenterat den för att återvinna biprodukten från produktionslinjen, som är fröna och skalet från frukten.

– Den kommer att skalas upp för att återvinna olja med högt värdeämne som användas som värdefull ingrediens i andra hälsoprodukter, säger Arwa Mustafa.

Hon har disputerat vid SLU, Statens Lantbruksuniversitet i Uppsala, forskat vid Uppsala och Lunds universitet, arbetat som forskare vid RISE samt som forskningskonsult och lektor i livsmedelsvetenskap på högskolan i Kristianstad.

Baobab-trädet växer i de heta, torrare regionerna i det tropiska Afrika, där det dominerar landskapet. Trädets blad, bark, rötter, frukter och frön används traditionellt för medicinska ändamål: antiinflammatoriskt, smärtstillande och som vätskeersättning.

Baobab6

Baobab-frukten har en lång hållbarhet och smaken påminner on nypon

Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle, anmäl dig till nyhetsbrevet.