IMG 0101

Bild: Lotta Görling

Hon lever som hon lär

Vivi Båvner bor i ett stort gult hus mittemot Karbenning station. På tomten, där baksidan angränsar till skogen och allmänning, finns växthus, planteringar, kaningård och hönshus. I gästhuset har precis volontärerna från Spanien gett sig av.

Vi bodde tidigare i Stockholm, men när min man Nils skulle läsa till skogsmästare i Skinnskatteberg började vi titta efter hus häromkring. Först hyrde vi ett hus i Kärrgruvan norr om Norberg, men sedan 2013 är det här huset vårt.

Tåget från Karbenning station når Stockholm på runt två timmar vilket gör att familj och vänner enkelt kommer och hälsar på. Precis som volontärerna.

– Det är så fantastiskt att få välkomna volontärerna. I utbyte mot mat och husrum så hjälper de till med det som behövs. Den här gången gästades vi av en spansk hemmapappa med två barn, som tyckte livet bland höns, ankor och kaniner var toppen. När de skulle åka vidare ordnade våra barn och deras barn ett avskedsdisco och gjorde fina banderoller, berättar Vivi.

IMG 9781

Bild: Lotta Görling

Barnen har precis börjat skolan efter sommarlovet, och för Vivi sätter strax hennes elever igång på Bergslagens Folkhögskola. Men när Gröna Draken kommer på besök så är det full fokus på att planera för de sista detaljerna på nya kursen.

– Vi har snart en fulltecknad distanskurs om Agenda 2030 med extra fokus på de globala målen som berör miljö och klimat.

Vivi har en magister i miljö och utveckling, det märks väl när hon visar runt bland växter och djur.

Växthuset är byggt med saker som dels fanns på tomten när de köpte huset, men mycket kommer från privatpersoner eller företag som skänkt saker.

– Återanvändning, cirkulära flöden och hållbarhetstänk genomsyrar allt vi gör. Det innebär att det tar längre tid att bygga ett växthus, och att man får kompromissa med material och design. Vårt växthus har glas på halva taket, resten är täckt med en presenning i väntan på att det ska dyka upp fler fönsterpartier. Men det fungerar alldeles utmärkt så, och under vintern flyttar kaninerna in och får det varmt och skönt.

IMG 9861

Bild: Lotta Görling

IMG 0115

Bild: Lotta Görling

Mellan träden och buskarna syns ankorna som precis flyttat in, tanken är att de ska hjälpa till att få bort sniglarna i trädgården som gärna äter upp växterna.

– Vi har inte haft ankor tidigare, det är en ny erfarenhet.

Hönsen går fritt på tomten, och barnen i grannhuset kliver vant in i kaninhuset med händerna fyllda med godsaker. Grannarna delar med sig av växter och grönsaker, och kläder och prylar snurrar runt mellan byns alla hus.

Karbenning har fått Leader- pengar för att utveckla lokal livsmedelsproduktion, och då blev det ”Smaka på Bergslagen”. Projektet är avslutat men lever kvar som Kokeriet i Karbenning, ett samägt produktionskök som passar för bakning, catering, osttillverkning eller för att sylta och safta.

– Nu är det dags att göra must, så nu erbjuder jag mig att plocka äpplen, för det gäller att ta vara på naturens resurser och inte låta det gå till spillo, säger Vivi.

Med förra sommarens torka i minnet har Nils och Vivi i år ordnat fram stora vattenbehållare för att samla regnvatten.

– Det går åt en hel del vatten, men nu behöver vi inte oroa oss för det. Nu finns det god tillgång och vi slipper använda kommunalt vatten för bevattning.

”Det går åt en hel del vatten, men nu behöver vi inte oroa oss för det. Nu finns det god tillgång och vi slipper använda kommunalt vatten för bevattning”

Vivi Båvner

Nya planer smids hela tiden, bland annat står en ankdamm på önskelistan.

– En damm och en aquaponiodling. Aquaponiodling innebär att man odlar fisk i ett slutet system, och det håller Nils på att undersöka. I dammen skulle ankorna trivas, och tyvärr också myggen, misstänker jag. Vi har gjort i ordning de bersåer som fanns sedan tidigare, men jag har svårt att tro att man verkligen kan sitta i bersån och fika på grund av myggen. Nu har bersåerna blivit våra komposteringar och hönsgård istället.

Inne i skafferiet i köket samlas allt som skördarna gett, i alla tänkbara former, torkat, syltat och inlagt, en skatt av godsaker helt enkelt.

Med huset ingick det även en liten eka, som låg vid badplatsen.

– Båten var trasig, så vi tog med den till tomten istället och använder den som planteringsbädd. Nu har det blivit tre båtar, och vi har skapat en liten oas. Jag kan bjuda på en båttur på torra land, eller en bryggkaffe i solen.

På huset finns det även två solfångare, som ser till att driva runt varmluftsfläktarna i källaren.

– Vi hade kunnat skapa dem själva, men just där fick designen gå före. Jag tänker som så, om jag ska få andra att följa efter mina exempel så behöver just dessa vara snygga för att skapa ett intresse. Det syns så väl på huset, så då fick det bli köpta paneler istället för svartmålade ölburkar, som det finns instruktioner om på youtube. Att sprida kunskap om hållbar utveckling är mitt kall i livet, säger Vivi.

IMG 9814

Bild: Lotta Görling

Kommentarer