juldukning

Bild: Lotta Görling

Så ordnar du klimatsmarta helger

Nu närmar sig tid för ledighet och umgänge, och maten har sin givna plats. Men hur gör man för att minimera klimatavtrycket ?

Vi bad Mälarenergis energirådgivare Christian Schweitz om klimatsmarta matlagningstips.

– Laga inte mer mat än som går åt. Släng inget, ät upp resterna. Gör pytt i panna av potatis, korv och köttbullar, ät upp julskinkan på smörgås i mellandagarna, spara rester och frys in, säger Christian och fortsätter:

– Ät mer grönt i jul. Prioritera vilka recept som du inte kan vara utan på julbordet, men prova en del nya vegetariska recept. Kanske uppstår nya traditioner. Köp mindre och bättre kött – gärna ekologiskt och närproducerat. Om du köper miljömärkt fisk så bidrar du dessutom till hållbart fiske, tipsar Christian.

Spisen: Använd lock på kastrullen, det stänger inne mer av värmen och det går snabbare att komma upp i temperatur. Detsamma gäller för spisen: låt ugnsluckan vara stängd så behåller den värmen bättre. Rengör ugnsluckan om det behövs för att du ska se när maten är klar.

Vänta med att sätta på ugnen så att du är redo att sätta in maten när den blivit lagom varm. Om du slår på den långt i förväg går spillvärmen bara åt till att värma upp luften i köket.

Utnyttja eftervärmen till max. När du använt en platta till något annat kanske du sen kan värma grönsaker på eftervärmen. Eller stänga av plattan lite innan äggen är färdigkokta så sparar du energi. Ugnen kan också ofta stängas av i förväg, eller använd eftervärmen till att värma upp eller varmhålla.

Använd vattenkokare istället för att värma vatten på spisen. Vattenkokare är effektivare och värmer vattnet snabbare och med mindre el.

Använd en lagom stor platta till kastrullen eller stekpannan. Om plattan är större än kokkärlets botten så går en del av värmen till spillo. Om stekpannans botten är ojämn, byt den då. En kastrull med 18 cm botten täcker bara två tredjedelar av en platta på 22 cm. En induktionshäll anpassar automatiskt den värmande ytan till kärlets botten.

Har din ugn varmluft så använd det. Det drar mindre energi och ger en jämnare värme om du exempelvis bakar flera plåtar samtidigt.

Kylen: Planera och ta fram frysvaror i god tid och låt dem tina i kylen.

Låt maten svalna innan du kyler eller fryser den. Du sparar energi och förbättrar hållbarheten på maten som redan står där inne.

Dammsug på baksidan av kylen och frysen som en del av julstädningen. Dammet gör att de behöver jobba hårdare och använder mer el. För mycket damm kan också utgöra en brandfara.

Nya vitvaror: Stirra dig inte blind på priset när du köper nya vitvaror. Det finns alltid en energimärkning som talar om årsförbrukning vid normal användning. En dyrare produkt med lägre elförbrukning blir billigare i längden.

Glaskeramikhäll på spisen är energieffektivare än gjutjärn, men induktionshäll är mest effektivt. Den värmer snabbt och blir bara varm när kastrullen står på plats.

Belysning: Använd belysning med LED-lampor. Äldre belysning drar många gånger mer ström.

Om du använder batteridrivna ljusslingor – köp laddningsbara batterier och laddare.

Använd timer och släck på dagen och när ingen är hemma.

”Oavsett om du ska laga mat eller lysa upp julen – använd förnybar el. Fråga din elhandlare om ursprungsmärkt el från sol, vind och vatten.”

Christian Schweitz

Dukning: Vi begav oss till secondhandaffärer för att handla allt för dukningen. Allt på bilderna köptes in från Myrorna i Västerås för strax under 400 kronor. Det räckte till assietter, tallrikar, glas, bestick, små ljusstakar, röda gardiner och tygservetter för sex personer.

IMG 6770

Bild: Lotta Görling

juldukning

Bild: Lotta Görling

IMG 6891

Bild: Lotta Görling

Rädd för at missa något? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.