
Artiklar


Nu är den har, nya plattformen för samåkning
“Tillsammans” är ledordet när flera föreningar och offentliga aktörer släpper en helt ny samåkningsplattform. Idén är enkel: mer samåkning och minskade utsläpp - via föreningslivet.

Nytt specialistsjuk-sköterskeprogram för att möta ett förändrat vårdbehov
Allt mer av hälso- och sjukvården kommer i framtiden att bedrivas inom primärvården, en förändring som innebär ökade krav på spetskompetens hos de anställda.
Nu är det dags att rädda en semla
Den 21:a februari är det fettisdagen, även kallad semmeldagen. En viktig inkomstdag för hantverksbagerierna.


Miljövänlig båtbottenfärg mest effektiv mot påväxt
Utsläpp från kopparbaserade båtbottenfärger är ett välkänt miljöproblem. Hela 40 procent av tillförseln av koppar till Östersjön kommer därifrån. Detta sker helt i onödan, visar en ny studie från Chalmers.

Mindre hälta hos hästar med lösdrift
Att ha hästar i lösdrift, istället för i boxar, blir alltmer populärt. Och det finns klara fördelar – till exempel verkar hästar som rör sig fritt halta mindre och få mindre kolik, enligt en doktorsavhandling. Men det gäller att göra saker rätt vid lösdrift, visar Linda Kjellberg i en avhandling från SLU.

Två nya forskarskolor ger kunskap för svensk industri
Två nya forskarskolor på Mälardalens Universitet ger ökad kompetens och expertis av strategisk betydelse för den svenska tillverkningsindustrin

Hjärtmedicin kopplas till minskad risk för våldsbrott
Betablockerare används främst för att behandla hjärtsjukdomar och högt blodtryck. Men medicineringen tycks också dämpa aggressivitet och minska risken för våldsbrott. Det visar en studie från Karolinska institutet.

Lysande vattendroppe blir modell för atomer
Genom att skicka ljus in i en vattendroppe skapas effekter som är analogt med det som sker i en atom. Detta kan hjälpa att förstå hur en atom fungerar, skriver forskare från Göteborgs universitet i en ny vetenskaplig artikel.

Borta inte alltid bäst – stanna på hemorten ofta aktivt val
Kom aldrig i väg. Blev kvar. Att stanna där man växte upp beskrivs ibland som ett misslyckande, men kan också handla om ett personligt val. Det visar forskning från Malmö universitet

Vi behöver kulturen för att kunna föreställa oss en fossilfri värld att längta till
En omställning kräver inte bara nya sätt att göra och organisera saker på, utan även nya sätt att tänka, att umgås, nya sätt att relatera till världen omkring oss och hur vi värderar den.

Ständiga krisrekord kan göra oss handfallna
Ukrainakris, coronakris, energikris, regeringskris, migrationskris och klimatkris. Listan kan göras lång över samtidens kriser. Är de fler idag än förr? Ja, på sätt och vis, menar historikern David Larsson Heidenblad som också pekar ut risker med fortsatta krisrekord 2023.

Kontoret i väskan
Arbetslivet genomgår en stor förändring. Både genom den digitala omställningen och genom övergången från traditionella arbetssätt och arbetsplatser till hybrida arbetssätt och kontor. Nu studerar forskare vid Mälardalens universitet (MDU) detta fenomen i projektet TheO – ”The Extended Office” eller ”Det utsträckta kontoret”.

Lyckad väg framåt mot studier och framtidstro för Hallstahammars unga
Vägar framåt vänder sig till unga vuxna i Hallstahammar som varken arbetar eller går i skolan. Under projektets två år har 55 ungdomar i Hallstahammar fått hjälp att hitta tillbaka till ett socialt sammanhang, till skolan och i förlängningen till arbete. Nu fortsätter satsningen.

Brist på viktiga näringsämnen i butikernas vegokött
Utbudet av livsmedel som baseras på växtprotein för att ersätta kött har ökat kraftigt i takt med att allt fler väljer en växtbaserad kost. Samtidigt finns många utmaningar när det gäller produkternas näringsvärde. En studie från Chalmers visar nu att många av de köttsubstitut som säljs i Sverige redovisar ett högt innehåll av järn – men i en form som inte kan tas upp av kroppen.

Returnerade varor slängs – billigare än att sälja igen
Inte nöjd med julklapparna? Det du skickar i retur slängs förmodligen. För e-handelsföretag är det billigare att slänga än att sälja igen.

Tidiga insatser lönar sig
- Varje år lämnar 13 000 unga Sveriges skolor för ett långt liv i utanförskap. Under sin livstid kostar dessa människor samhället 210 miljarder kronor i vård, bidrag och övriga samhällskostnader, säger nationalekonomen Ingvar Nilsson.