
Region Västmanland växlar upp stödet för hållbar omställning i näringslivet
Med projektet Omställning Västmanland ska Region Västmanland stötta länets företag att integrera hållbarhet i sina verksamheter.
Med projektet Omställning Västmanland ska Region Västmanland stötta länets företag att integrera hållbarhet i sina verksamheter.
– Min passion är att ta forskningsresultat från universiteten och anpassa dem till industriprodukter med miljömässigt hållbara produktionsmetoder, säger Arwa Mustafa, forskare och entreprenör.
I våras 2021 startade Region Västmanland en studie för att undersöka varför kvinnor som driver företag inte söker och får finansiellt stöd i samma utsträckning som män som driver företag. Nu är studien avslutad.
Många går in i det nya året med stora planer på att sätta hälsan i fokus. I många olika medier flödar utbudet av tips och tricks kring hur svenskarna kan ”äta sig friskare”, ”bli mer hälsosamma” eller ”äta mindre kolhydrater för att gå ner i vikt”.
– Med hjälp av modiga leverantörer och gott tålamod hos oss själva har vi lyckats teckna två helt fossilfria avtal. Det här hoppas jag kan inspirera andra att följa efter, säger Björn Sandvall, tekniska chef, Rocklunda Fastigheter.
Just den frasen väntar Moa Gürbüzer, grundaren av Oddbird på att få höra.
- När ska frågan: ”Vill du ha ditt vin med eller utan alkohol?” bli lika vanligt att ställa som frasen hur du önskar ditt kaffe?
Pandemiisolerade äldre som mår bättre psykiskt och är mer aktiva – tack vare fyra telefonsamtal med psykolog. Det blev resultatet av en världsunik pilotstudie i Region Västmanland.
Allt fler konsumerar mode på nätet, och den starkaste köpgruppen är millenials, det vill säga de som är födda på 1980- och 1990-talet. Modemedvetenhet och preferenser kring kläder spelar mest roll för vad millenials väljer att köpa, medan hållbarhet inte är en faktor som styr.
Mäns våld mot kvinnor är ett utbrett, globalt samhällsproblem. Studier visar att män behöver engagera sig i problemet för att det ska kunna få ett slut.
Julen närmar sig med glittrande ljus och för många är det dags att bestämma sig för årets gran. Men vilken gran är bäst, sett ur ett klimatperspektiv?
Livet på Ängsö – följ med på en tidsresa 1900–1970
Efter åtta års insamlande av berättelser är nu boken klar om hur livet var på Ängsö förr. ”Livet på Ängsö” är ett gediget och unikt projekt.
Nu är det officiellt. Idag beslutade regeringen att Mälardalens högskola (MDH) blir Mälardalens universitet från och med 1 januari.
“Black Friday” har blivit “Black Week” och i vissa affärer rent av “Black Month”. Forskaren Gabriella Wulff ser att företagen inom handeln har fastnat i en ond cirkel av reor, kampanjer och överproduktion.
Vad händer när våra sätt att mötas förändras? Vissa fenomen är så vanliga att vi inte märker dem. Vi tar dem för givna – tills de förändras. Mötet är ett sådant fenomen.
Elektrifiering, transportsektor och industri. Tre stadiga ben att luta sig mot, när världen mellan varven lutar.
– Vi jobbar i framtidens företag. Våra lösningar bidrar till en hållbar omställning, och tekniken har funnits med oss länge, säger Jenny Lundberg, HR-chef för Hitachi Energy.
Små elhybridflygplan med plats för upp till 19 passagerare kommer att förändra det regionala resandet i framtiden. Elhybridflygplan är bränsleeffektiva och de kan användas på rutter som är geografiskt svåråtkomliga, jämfört med andra transportmedel.
Det digitala livet är överallt. Det kan man konstatera i Svenskarna och internet, en årlig undersökning från Internetstiftelsen. Årets rapport visar ett land där digitala tjänster ofta blivit det normala alternativet, och där internet har en given plats i både arbete och fritid.