Stor ökning av vejping
Användningen av e-cigaretter, så kallade vapes, blir vanligare. Störst ökning syns bland unga vuxna, visar en ny rapport.
Användningen av e-cigaretter, så kallade vapes, blir vanligare. Störst ökning syns bland unga vuxna, visar en ny rapport.
Inom den industriella utvecklingen i Sverige finns en rad olika utmaningar gällande hållbarhetsfrågor och omställningen till så kallad grön industri. Det existerar fortfarande traditionella affärsmodeller inom svensk industri, utan ett hållbarhetstänk som kan möta framtidens krav, enligt Jessica Bruch, forskare och professor på MDU.
En dagens lunch på restaurang har blivit billigare i förhållande till att handla mat i butik det senaste året. Men sett över hela 2000-talet har en utelunch ökat mer i pris än både livsmedel och den allmänna prisutvecklingen i Sverige, visar en ny sammanställning från SCB.
Hjärnvänlig mat är en term som har blivit alltmer populär på senare tid. Men vad betyder det, och hur kan vi inkludera det i vår kost?
Anna Bjerne, ny verksamhetssamordnare i Förbundet Agenda 2030
WWFs Klimatbarometer 2023 visar att det skett en jordskredsökning, bland svenskar utanför storstäderna, som anser att politikerna ska agera för klimatet.
Sparar jag mer växthusgaser om jag äter vegansk kost än om jag avstår från en långdistansflygning?
Nu släpps den första delrapporten från medborgarforskningsprojektet Plastexperimentet, där barn, unga och intresserad allmänhet deltar.
Fram till år 2030 beräknas Sveriges befolkning öka med drygt 400 000 personer, enligt SCB:s senaste befolkningsframskrivning.
– Enligt vår framskrivning utgörs befolkningsökningen fram till år 2030 av att det invandrar drygt 300 000 fler än det utvandrar, och av att det föds 100 000 fler än det dör. Totalt kommer Sveriges folkmängd då att vara 10,9 miljoner, säger Lena Lundkvist, demograf på SCB.
Rika eliter med stora pooler och välskötta gräsmattor berövar fattigare grupper grundläggande tillgång till vatten i städer runt om i världen.
Vi har inget Eiffeltorn. Inget Niagarafall eller Big Ben. Inte ens en liten Sfinx. Sverige har något annat: Allemansrätten. Det är vårt monument. Ibland är det lätt att glömma det fantastiska i att ha fri tillgång till naturen.
Om en manlig vd har en dotter ökar jämställdheten i företaget, visar en studie. Men dottereffekten kommer först när barnet är äldre och papporna inser vilka hinder kvinnor kan möta.
Att ”plantera träd i Afrika” har blivit ett populärt sätt att kompensera för koldioxidutsläpp. Forskning visar dock att trädplanteringsprojekt ofta lägger för lite fokus på att gynna människorna på plats.
Kvinnor har bidragit till många samhällsförändringar, men deras insatser kan ha fallit i glömska. Det ville forskare ändra på genom att låta 2000 historiska kvinnor ta plats i ett lexikon.
“Tillsammans” är ledordet när flera föreningar och offentliga aktörer släpper en helt ny samåkningsplattform. Idén är enkel: mer samåkning och minskade utsläpp - via föreningslivet.
Allt mer av hälso- och sjukvården kommer i framtiden att bedrivas inom primärvården, en förändring som innebär ökade krav på spetskompetens hos de anställda.