Med naturen som läromästare
Nyfiken på hållbart lantbruk?
Lyssna på eventet om framtidens lantbruk med Stefan Schörling från Hasta gård och Ulf Andersson från Kärrbo Prästgård
Nyfiken på hållbart lantbruk?
Lyssna på eventet om framtidens lantbruk med Stefan Schörling från Hasta gård och Ulf Andersson från Kärrbo Prästgård
FN:s klimatmöten gynnar stora, rika länder och en ny studie om FN:s globala klimatkonferenser, COP, avslöjar en djupgående obalans. Samtidigt som vissa grupper varken hörs eller representeras, ökar antalet delegater från de ekonomiskt starka länderna, parallellt med fossilindustrins ökande närvaro.
En undersökning från Kemikalieinspektionen visar att flera halloweenartiklar innehåller högre halter av farliga ämnen än vad lagen tillåter.
Unga har dystrare syn på livet just nu, och varannan som använt AI i skolarbetet har gjort det på ett sätt som de tror inte varit tillåtet. Det visar en rapport från Ungdomsbarometern som har tagit tempen på Sveriges unga (15-24 år)
Det påstås ofta att snoozning kan vara dåligt för sömnen och hjärnan, utan att några direkta bevis har presenterats. Nu visar forskning från Psykologiska institutionen att snoozning till och med kan stödja uppvaknandet för dem som snoozar regelbundet.
34 ordförande och kanslichefer inom fackföreningsrörelsen utbildas nu i ledarskap för en rättvis klimatomställning. 20 fackförbund är representerade, inklusive alla tre centralorganisationerna LO, TCO och Saco.
Nu blir det fossilfri skötsel av yttre miljön på kontorshuset Navet, efter en satsning på hållbarhet i den nya upphandlingen. Vid upphandlingen av utemiljöskötseln infördes ett innovativt kravsystem som premierade användningen av fossilfria drivmedel.
Tänka att vi är många som förstår allvaret med att vi ställer om. Att det är nu eller aldrig.
I framtiden kan solceller och jordbruk komma att dela samma mark och skapa nya möjligheter för såväl energiföretag som jordbrukare. Ett nyligen påbörjat projekt på MDU (Mälardalens universitet) utforskar potentialen i detta koncept, som kallas "solbruk."
Exploderande bildäck och plastartiklar i våra hem som mjuknar och spricker. Med varmare klimat ökar risken för att produkter av polymera material förstörs och går sönder i förtid.
Två socialsekreterare, sex ungcoacher och tre familjebehandlare - det är gänget som arbetar med några av de ungdomar som behöver mest stöd för att hamna på rätt väg i livet.
För att möta de pågående utmaningarna från klimatkrisen krävs en omfattande förnyelse och stärkning av den kommunala infrastrukturen för gator, vatten och sanitetssystem. Pär Blomkvist, docent och universitetslektor i industriell ekonomi vid Mälardalens universitet, utforskar kopplingen mellan historisk infrastrukturutveckling och samhällets förmåga att anpassa sig till klimatkrisens påverkan.
Går det att överbrygga gapet mellan insikt och handling? Under tre år har en konstnärsgrupp i Västmanland träffat forskare från Lunds universitet och undersökt berättelsens kraft i klimatomställningen. De har besökt nerbrunna skogar och nerlagda gruvor i trakterna runt Norberg, rest och reflekterat. Under våren 2023 inledde de arbetet med den avslutande utställningen. Sedan dess har Västmanlands skogar brunnit igen, Svartån har svämmat över, myggen har invaderat och den afrikanska svinpesten har spridit sig - nu får ingen längre gå utanför tomtgränsen.
Klimatverktyget Elsa är en del av Lina Perssons konstnärliga forskningsprojekt Climate-Just Worldings vid Stockholms konstnärliga högskola. Under Omställningsveckan var hon på plats i Västerås och presenterade verktyget.
Går det ens att översätta ett akademiskt språk till dans, koreografi och scenupplevelse? Ja, det går.
Under omställningsveckan kunde man se dansföreställningen Retrograd, en föreställning som hämtade inspiration från just en avhandling.
I den snabbt ökande förtätningen av våra städer bygger vi i omedelbar närhet till vägar och trafikleder, mark som för bara ett decennium sedan ansågs otänkbar att bebygga. Att buller kan vara negativt för människors hälsa är känt, men ny forskning från Chalmers visar att koncentrationsförmågan kan påverkas betydligt av trafikbuller på så låg nivå som 40 decibel – vilket motsvarar en vanlig bakgrundsljudnivå i exempelvis kontorsmiljöer och kök.
Studenter i Sverige är positiva till AI-verktyg som ChatGPT i studierna, men 62 procent tycker att det är fusk att använda chatbotar i samband med examination. Var gränsen för fusk går är däremot högst oklart.