
Artiklar


Unga män känner sig mest hotade av ökade rättigheter för kvinnor
Det är inte den äldre generationen utan unga män som har svårast att acceptera ökade rättigheter för kvinnor. Det visar en stor studie från Göteborgs universitet av jämställdhet och sexism i Europa.

Nu blir det enklare att spåra
Det finns ett stort behov av ökad spårbarhet: för ökad livsmedelssäkerhet, förbättrat och förenklat produktionssystem samt möjligheten att berätta produktens fulla historia, menar Cecilia Ryegård, grundare av Foodchain by blockchain.

Säg hej till den nya ogräsbekämparen
I ett garage i Västerås står Ekobot, en robot skapad för att revolutionera jordbruksindustrin. En robot som lärt sig skilja på gröda och ogräs och som kan rensa bort ogräset utan att skada grödan.

Nu rullar VL:s nya elbussar i Västerås
Nu rullar det VL:s nya elbussar i stadstrafiken i Västerås. Totalt är det sex elbussar som kör på busslinjerna 1–7.
Nu kan du ta del av Naturligtvis - utbildning
Vi har inget Eiffeltorn. Inget Niagarafall eller Big Ben. Inte ens en liten Sfinx. Sverige har något annat: Allemansrätten. Det är vårt monument. Ibland är det lätt att glömma det fantastiska i att ha fri tillgång till naturen.


Nu presenteras världens första metanreducerade nötkött
I ett unikt pilotprojekt mellan bioteknikföretaget Volta Greentech, dagligvarukedjan Coop och livsmedelsbolaget Protos säljs nu världens första metanreducerade nötkött i utvalda Coop-butiker.

Svårt att överblicka stöd för klimatomställning
Kapitalförsörjningen till näringslivets klimatomställning måste snabbas på, enligt en ny rapport från Naturvårdsverket, som bland annat föreslår att en plattform för hållbar finansiering skapas.

Blåfenad tonfisk återvänder till skandinaviskt vatten
Den blåfenade tonfisken vandrar i Atlanten, och det är förmodligen samma tonfiskar som år efter år återvänder till våra vatten. Det visar forskare som i samarbete med sportfiskare har fångat och märkt blåfenad tonfisk med elektroniska märken.

Odla fisk och grönt i ett kretslopp
Är du nyfiken på hur du kan skapa din egen hemakvaponi, och samtidigt undvika att göra egna misstag? Då har det nu kommit en handbok just för dig.

Hänger jämställdhet och miljö ihop?
En fråga som ofta hamnar i skymundan är kopplingen mellan jämställdhet och miljö. Detta trots att jämställdhet pekats ut som ett av FN:s globala mål för hållbar utveckling. Hur jämställda vi är påverkar i själva verket också andra frågor som just klimat, miljö och ekonomi.

Vandring skildrar kustsamhällenas framtid
Året är 2072 och den värsta stormen på tvåhundra år drar in över Skåne. I Skanör-Falsterbo firar en familj jul när stormlarmet ljuder. Vågorna drar närmare huset och familjen springer mot den närliggande kyrkan. Framtiden är resultatet av många decenniers beslut: samarbetade vi eller fastnade vi i eviga konflikter? Det får du som lyssnare till ljudvandringen Farväl Falsterbo avgöra.

Samarbete för minskat matsvinn: ”Vi har inte råd att slänga mat”
Ungefär en tredjedel av all mat som produceras slängs i stället för att ätas upp visar de senaste beräkningarna som IVL Svenska Miljöinstitutet, SLU och SCB har gjort på uppdrag av Naturvårdsverket.

Nya prover av historiska kustnära utsläpp
Utsläppen av miljöfarliga ämnen från den svenska processindustrin har minskat, men i bottensedimenten utanför en del anläggningar finns fortfarande höga halter föroreningar från historiska utsläpp kvar. Nu genomförs nya mätningar för att ta reda på mer om läget i Bottniska viken.

Läkarstudenter saknar kunskap om klimatets effekter på folkhälsan
Läkarstudentföreningen IFMSA driver kampanjen Vår hälsa brinner för att uppmärksamma och utbilda om klimatförändringarnas hälsoeffekter. Studenterna ser ett behov av att arbeta konkret med frågan och inte minst under sin vårdutbildning

Utgå från barn i arbetet med hållbarhet
För att nå FN:s globala mål för hållbarhet behöver barn få kunskap och bli engagerade i de olika målen tidigt, redan i förskoleåldern, menar Eva Ärlemalm-Hagsér som forskar om hållbarhetsundervisning i förskolan vid MDU.

Ny studie: Public service stärker demokratin
Public service har en viktig funktion för demokratin och svenskarna har ett jämförelsevis stort förtroende för public service-medierna. Det visar en ny forskningsöversikt.